Konzultácie na MK SR

HomeAktualityPripomienkovanie

Konzultácie na MK SR

11.5.2016 rokovanie na MK SR Predložili sme stanovisko SAMP k návrhu zvýšených platieb za Rozhlasové a TV vysielanie (koncesné poplatky): 1. Návrh

Prehľad najdôležitejších zmien počas pandémie od 24. 10. 2020
Predložené námety do Ekonomického krízového štábu dňa 26.2.2021
BLOG Peter Andrišin „Matematika“ ministra zdravotníctva VČ

11.5.2016 rokovanie na MK SR
Predložili sme stanovisko SAMP k návrhu zvýšených platieb za Rozhlasové a TV vysielanie (koncesné poplatky):

1. Návrh uvažuje s platbami zamestnávateľov v závislosti od počtu zamestnancov. Toto je duplicitné spoplatnenie úhrad RTVS. Zamestnanec uhrádza platby v svojej domácnosti.
Nesúhlasíme s uplatňovaním tohto princípu. Jedná sa v podstate o platbu za zamestnávanie a pôsobí kontraproduktívne voči zámeru zvyšovania zamestnanosti.

2. RTVS pôsobí v polohe štátne organizácie (je dotovaná štátom a z tohto pohľadu nie je nezávislá) a ako taká by mala byť financovaná zo ŠR. Ak má zamestnávateľ platiť takúto úhradu v prospech RTVS, mal by platiť do ŠR.

3. V súčasnosti je registrovaných cca 170 tis. PO a cca 330 tis. FO, z ktorých až 98 % tvoria MSPaŽ. Počet zamestnávateľov, platiteľov úhrad je v r. 2015: 47 813 platiteľov, z toho 93,02 % zamestnávateľov, malých podnikov do 49 zamestnancov.
Dopad navrhovaného zvýšenia úhrad má ťažiskový a výrazný dopad na cieľovú skupinu MSPaŽ, s čím nemôžeme súhlasiť.
4. V kontexte už prijatých legislatívnych opatrení v iných oblastiach podnikateľského prostredia navrhujeme vyňať s tejto povinnosti zamestnávateľov so zamestnancami do 20 zamestnancov.

5. Návrh riešenia legislatívnej úpravy úhrad v budúcnosti formou vyhlášky MK SR zavádza uplatnenie určitého režimu priameho financovania rezortom (vládou) RVTS. Nesúhlasíme s takýmto riešením a navrhujeme zachovať režim schvaľovania takejto legislatívnej úpravy formou zákona prerokovaného NR SR.

6. SAMP nesúhlasí so zvýšením pokút za neodvedenie platieb.

7. Poznamenávame, že v rámci vysielania reklám v okruhoch RTVS sú tieto služby inzerujúcemu spoplatňované. V prevádzke podnikateľa (napr. gastro prevádzky a pod.) sú tieto reklamy šírené a poskytované občanom a takto sa reklama dostáva k cieľovej skupine, potencionálnemu zákazníkovi. Táto služba podnikateľa, zamestnávateľa však nie je hradená. Navrhujeme začať diskusiu o spôsobe úhrady podnikateľovi, ktorý túto službu vlastne RTVS poskytuje.

Stanovisko sme zaslali aj Klubu 500, SBA Bratislava, AZZZ, Ministerstvu hospodárstva SR a ďalším.