Národná rada SR schválila zákon o Rodinnom podnikaní

HomeAktuality

Národná rada SR schválila zákon o Rodinnom podnikaní

Seminár -Nezaplatená faktúra
Hosť v štúdiu TA3 – 21. 5. 2021
Systém „Licencie“ Koncepčný návrh

NR SR v piatok 1.12.2022 o 11 tej hodine schválila  Zákon o sociálnej ekonomike… , s definíciou a základnými princípmi fungovania RP. Je to prelomový bod na ceste plného ukotvenia Rodinného podniku a Rodinnej farmy v legislatíve SR, ktorá doteraz pojem „Rodinný podnik“, „Rodinná farma“ (ďalej len RP) nepoznala. (!).

Srdečne a úprimne chcem poďakovať za výraznú snahu a zásluhu  na presadení zákona, dlhodobú podporu snáh SAMP o presadení definície RP, p. ministrovi PSVR SR Milanovi Krajniakovipredsedovi výboru NR SR pre pôdohospodárstvo p. Jaroslavovi Karahutovi, poradcovi min. p. Ladislavovi Šutýmu,  všetkým poslancom, ktorí zákon podporili a samozrejme veľmi poďakovať všetkým členom pracovných skupín SAMP a MPSVR SR a firmám, RP, ktoré sa pripomienkami zúčastnili na formulácii definície RP, za dlhoročnú obetavú prácu  a  EU v Bratislave za spoluprácu na prieskume stavu MSP v r. 2017-2020.

Prijatím novely zákona 112/2018 Z.z. O sociálnej ekonomike naša spoločná práca zďaleka nekončí, ale bola úspešne zavŕšená základná etapa vyše desaťročie trvajúcej snahy odborníkov a  Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov o ukotvení  definície Rodinného podniku v legislatíve SR.

Tento krok dáva predpoklady (opierajúc sa o zákonom ustanovenú definíciu RP) k práci na precizovaní návrhov na nutné úpravu stávajúcej legislatívy vo viacerých súvisiacich zákonoch.

Už teraz to otvára možnosti:

  • posilnenia samosprávnej funkcie RP na základe možnosti ustanovenia Rodinnej rady ako samosprávneho orgánu RP a
  • rozhodovacích procesov RP na základe štatútu RP

       (Už sa podarilo legislatívne ustanoviť, že práca (výpomoc) príslušníka rodiny bez PZ sa nebude považovať za čiernu prácu.)

V ďalších etapách práce nás čaká dokončiť prieskum v RP a RF na Slovensku, spracovať podnety a pripomienky  a navrhnúť potrebné úpravy k plnému zakomponovaniu RP v legislatíve SR s rešpektovaním jeho odlišností, najmä výraznej sociálnej funkcie smerom do rodiny (rodín) členov RP, a uľahčiť prácu RP, ako napr.:

  • zjednodušenie daňových a odvodových povinností, rodinu chápať ako subjekt daňového práva ako celok ,
  • upraviť ustanovenia Transferového oceňovania v zákone o DzP, ktoré negatívne zasahujú do vzťahov v rodine, napr. ak deti podnikajú s využitím majetku rodičov,
  • uľahčiť nástupníctvo v RP bez akýchkoľvek daní a poplatkov,
  • zlepšiť podmienky na vzdelanie následníka RP s cieľom udržateľnosti RP,
  • zlepšiť podmienky využitia benefitov RP ak  je dobrovoľne registrovaný aj ako sociálny podnik a pod…

 Aktivity SAMP od r. 1992 a návrhy na zlepšenie postavenia RP nájdete na www.samp-msp.sk v materiály:

„Projekt podpory rozvoja a udržateľnosti Rodinného podnikania na Slovensku“ .

 Celý legislatívny proces schvaľovania zákona o sociálnej ekonomike, ktoré predkladal minister práce Milan Krajniak, kde v „TRETEJ ČASTI V § 15 sú ustanovenia pre RODINNÉ PODNIKY/RODINNÉ FARMY, nájdete na :

https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony/zakon&ZakZborID=13&CisObdobia=8&CPT=1214

Pozývame všetkých, ktorý už ako rodinný podnik, rodinná farma  fungujú a všetkých, ktorým osud Rodinného podnikania na Slovensku nie je ľahostajný a majú o zlepšenie podmienok RP záujem, k spolupráci. V súčasnosti podľa údajov ŠÚ SR  je na Slovensku k 31.12.2021 cca 634  964 podnikateľských subjektov, z toho charakteru MSP 634  309 a podľa  prieskumu SAMP z r. 2017 – 2019, je z tohto počtu 65 – 65 % charakteru RP. V ČR podľa údajov spolupracujúcej „Asociace malých a středních podniků a živnostníků“ tam sektor RP tvorí až 75 – 80 %. Sektor MSP má na Slovensku až 72 % – ný podiel na trhu práce. Rodinný podnik však ani zďaleka nie je otázkou veľkosti podniku, viaceré veľké a veľmi veľké podniky, aj finančné inštitúcie sú tiež rodinnými podnikmi.

Na www.samp-msp.sk v dohľadne dobe zverejníme portál na ktorom radi uvítame podnety a diskusiu RP.